Przepyszne posiłki- kuchnia domowa- pro eko i jadłospis

PRZEPYSZNE POSIŁKI W NASZYM PRZEDSZKOLU

Drodzy Rodzice, pragniemy poinformować, iż Przedszkole Niepubliczne ,,Nasze Szkraby” nawiązało współpracę z Restauracją Savilla, która od 13 marca 2018r dostarcza posiłki dla naszych kochanych Przedszkolaków. Dlaczego kuchnia pro eko? – przetwory i konfitury – wyrób własny, – wędliny pieczone, mięsa duszone w piecu indukcyjnym, – odpowiednio zbilansowana i urozmaicona dieta, bogata w owoce, warzywa oraz nabiał, – posiłki oparte na dobrej jakości, ekologicznych i świeżych produktach Restauracja Savilla, ul. Gen. Franciszka Kleberga 16a, 15-001 Białystok (Organ Prowadzący: Przedsiębiorstwo Gastronomiczno-Handlowe ,,Alinex”)

Dieta ogólna i bezmleczna 13.08 – 17.08.2018

Poniedziałek:

śniadanie: chleb mieszany z masłem i  wędliną własnego wyrobu, pomidor, herbata czarna, dieta bezmleczna: masło roślinne

obiad: krupnik ryżowy z marchewka , pietruszka i porem , spagetti z sosem mięsnym z marchewką   kompot z owoców sezonowych, surówka wielowarzywna

podwieczorek: kisiel z tarkowanym jabłkiem , ciasteczko 

Wtorek

śniadanie: chleb mieszany z wędliną własnego wyrobu i papryką herbata czarna, dieta bezmleczna: masło roślinne

obiad: jarzynowa, kotlecik mielony z pieca, ziemniaki,  surówka z marchewki , kompot z owoców sezonowych

podwieczorek: naleśnik amerykański, herbata

Czwartek

śniadanie:chleb mieszany z wędliną własnego wyrobu i ogórkiem, herbata, dieta bezmleczna: masło roślinne, herbata

obiad : ogórkowa, risotto z mięsem drobiowym z marchewka ,pietruszka i porem, surówka z kapusty pekinskiej, kompot owocowy

podwieczorek: ciasto  z owocami, herbata

Piątek:

śniadanie:chleb mieszany z masłem i serem żółtym, pomidor, herbata owocowa /dieta bezmleczna:  masło roślinne pasta rybna

obiad : zupa kalafiorowa, z kalafiorem , marchewka i pietruszką, pulpet z ryby morskiej z pieca z sosem koperkowym, surówka  z kapusty białej z marchewką kompot z owoców sezonowych/ dieta bezmleczna: bez śmietany

podwieczorek: jogurt z owocami , herbata/dieta bezmleczna galaretka z krojonymi owocami

 

Dieta bezglutenowa 13 -17.08.2018

Poniedziałek:

śniadanie: chleb bezglutenowy z masłem i  wędliną własnego wyrobu, pomidor, herbata czarna,

obiad: krupnik ryżowy z marchewką, pietruszką i porem, makaron bezglutenowy z sosem mięsnym z marchewką,   kompot z owoców sezonowych, surówka wielowarzywna

podwieczorek: kisiel z tarkowanym jabłkiem, ciasteczko  bezglutenowe

Wtorek

śniadanie: chleb bezglutenowy z wędliną własnego wyrobu i papryką herbata czarna,

obiad: jarzynowa bezpieczna z marchewka , porem , pietruszka , fasolką, kotlecik mielony z pieca, ziemniaki, surówka z marchewki , kompot z owoców sezonowych

podwieczorek: naleśnik amerykański bezglutenowy, herbata

Czwartek

śniadanie:chleb mieszany z wędliną własnego wyrobu i ogórkiem, herbatamasło roślinne, herbata

obiad : ogórkowa, risotto z mięsem drobiowym z marchewka ,pietruszka i porem, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy

podwieczorek: ciasto bezglutenowe, herbata

Piątek:

śniadanie:chleb bezglutenowy z masłem i serem żółtym, pomidor, herbata owocowa 

obiad : zupa kalafiorowa, z kalafiorem , marchewka i pietruszką, pulpet z ryby morskiej z pieca z sosem koperkowym, ziemniaki,surówka  z kapusty białej z marchewką, kompot z owoców sezonowych

podwieczorek: jogurt z owocami