Przepyszne posiłki- kuchnia domowa- pro eko i jadłospis

PRZEPYSZNE POSIŁKI W NASZYM PRZEDSZKOLU

Drodzy Rodzice, pragniemy poinformować, iż Przedszkole Niepubliczne ,,Nasze Szkraby” nawiązało współpracę z Restauracją Savilla, która od 13 marca 2018r dostarcza posiłki dla naszych kochanych Przedszkolaków. Dlaczego kuchnia pro eko? – przetwory i konfitury – wyrób własny, – wędliny pieczone, mięsa duszone w piecu indukcyjnym, – odpowiednio zbilansowana i urozmaicona dieta, bogata w owoce, warzywa oraz nabiał, – posiłki oparte na dobrej jakości, ekologicznych i świeżych produktach Restauracja Savilla, ul. Gen. Franciszka Kleberga 16a, 15-001 Białystok (Organ Prowadzący: Przedsiębiorstwo Gastronomiczno-Handlowe ,,Alinex”)

Dieta ogólna  8.10.2018 – 12.10.2018

Poniedziałek:

śniadanie: parówka z szynki z ketchupem, chlebek z masłem,  herbata

obiad: pomidorowa makaronem, gulasz z kaszą gryczaną, surówka w białej kapusty,  kompot owocowy

podwieczorek: bułeczka drożdżowa, kakao na mleku

Wtorek

śniadanie: zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, kanapka z powidłami owocowymi

obiad:  zupa ogórkowa; pieczeń rzymska, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy

podwieczorek: kisiel z tarkowanym jabłkiem, herbatnik

Środa

śniadanie: jajecznica, bułeczka z masłem, pomidor,  kakao na mleku

obiad: zupa kalafiorowa; potrawka z kurczaka, ryż, surówka z marchwi z jabłkiem, kompot owocowy       

podwieczorek:  naleśnik amerykański, herbata

 Czwartek

śniadanie: kanapka z wędliną własnego wyrobu i ogórkiem, herbata

obiad :  zupa wiejska z zacierką; makaron z sosem neapolitańskim i warzywami, kompot owocowy

podwieczorek:  pudding ryżowy na mleku z rodzynkami, herbata

Piątek:

śniadanie:  kanapka z pastą jajeczną i szczypiorkiem, herbata

obiad :  zupa barszcz ukraiński;  filet z ryby z pieca, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy

podwieczorek: jogurt z owocami

Dieta bezmleczna 8.10 – 12.10.2018

Poniedziałek:

śniadanie: parówka z szynki z ketchupem, chlebek z masłem,  herbata

obiad: pomidorowa makaronem, gulasz z kaszą gryczaną, surówka w białej kapusty,  kompot owocowy

podwieczorek: bułeczka drożdżowa, herbata

Wtorek

śniadanie: kanapka z wędliną własnego wyrobu i pomidorem, herbata

obiad:  zupa ogórkowa; pieczeń rzymska, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy

podwieczorek: kisiel z tarkowanym jabłkiem, herbatnik

Środa

śniadanie: jajecznica, bułeczka z masłem, pomidor, herbata

obiad: zupa kalafiorowa ; potrawka z kurczaka, ryż, surówka z marchwi z jabłkiem, kompot owocowy       

podwieczorek:  naleśnik amerykański, herbata

 Czwartek

śniadanie: kanapka z wędliną własnego wyrobu i ogórkiem, herbata

obiad :  zupa wiejska z zacierką; makaron z sosem neapolitańskim i warzywami, kompot owocowy

podwieczorek:  pudding ryżowy bez mleka z rodzynkami, herbata

Piątek:

śniadanie:  kanapka z pastą jajeczną i szczypiorkiem, herbata

obiad :  zupa barszcz ukraiński;  filet z ryby z pieca, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy

podwieczorek: galaretka z owocami

Dieta bezglutenowa 8.10 – 12.10.2018

Poniedziałek:

śniadanie: parówka z szynki z ketchupem, chlebek bezglutenowy z masłem,  herbata

obiad: pomidorowa makaronem bezglutenowym,  gulasz z kaszą gryczaną, surówka w białej kapusty,  kompot owocowy

podwieczorek: ciasto marmurkowe bezglutenowe, herbata

Wtorek

śniadanie: zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo bezglutenowe z powidłami owocowymi, herbata

obiad:  zupa ogórkowa; pieczeń rzymska, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy

podwieczorek: kisiel z tarkowanym jabłkiem, herbatnik bezglutenowy

Środa

śniadanie: jajecznica, bułeczka bezglutenowa z masłem, pomidor,  kakao na mleku

obiad: zupa kalafiorowa; potrawka z kurczaka, ryż, surówka z marchwi z jabłkiem, kompot owocowy       

podwieczorek:  naleśnik amerykański bezglutenowy, herbata

 Czwartek

śniadanie: pieczywo bezglutenowe z wędliną własnego wyrobu i ogórkiem, herbata

obiad :  zupa wiejska ; makaron bezglutenowy z sosem neapolitańskim i warzywami, kompot owocowy

podwieczorek:  pudding ryżowy na mleku z rodzynkami, herbata

Piątek:

śniadanie:  pieczywo bezglutenowe z pastą jajeczną i szczypiorkiem, herbata

obiad :  zupa barszcz ukraiński;  filet z ryby z pieca, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy

podwieczorek: jogurt z owocami